Canicula revine "la putere". Un ciclon din Marea Neagră, singura șansă de răcorire - Meteomania
Categorii
Știri meteo

Canicula revine “la putere”. Un ciclon din Marea Neagră, singura șansă de răcorire

Ultima decadă a lunii august aduce vreme caniculară și secetoasă în majoritatea regiunilor. Un ciclon care va activa în Marea Neagră începând din weekend ar putea fi singura șansă de răcorire.

Ultima decadă a lunii august aduce vreme caniculară și secetoasă în majoritatea regiunilor. Un ciclon care va activa în Marea Neagră începând din weekend ar putea fi singura șansă de răcorire.

Așa cum spuneam, vremea s-a răcorit astăzi, iar temperaturile au rămas sub pragul caniculei. În jumătatea de nord a țării maximele au rămas chiar la 25-27°C!

Din păcate, frontul atmosferic care a deblocat masa de aer cald din țara noastră nu a avut forța să treacă si spre Moldova, deși s-ar putea să aducă, în această seară, ceva averse prin sud. Iar veștile pentru următoarele zile nu sunt dintre cele mai bune.

Mâine, vremea se va încălzi, iar maximele vor trece de 30°C în mai toată țara. În vest și în sud se pot atinge 35-36°C. Câteva averse izolate se pot produce în zona montană.

Citește și: Cine a scufundat, de fapt, iahtul miliardarului Lynch. Ce spun meteorologii italieni

Citește și: Descoperire șocantă în calota glaciară din Groenlanda care ar putea semnala o creștere devastatoare a nivelului mării

Citește și: Inundațiile din 1970. Un fenomen care se poate produce doar o dată la 300 de ani. Coincidențele nemaipomenite care au condus la una dintre cele mai mari catastrofe naturale din România

Sâmbătă va fi chiar mai cald, cu temperaturi de 37-38°C în Banat, Oltenia și Muntenia, și de 30-35°C în rest. Precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire.

Duminică, un ciclon va intra în Marea Neagră, iar rotația lui va aduce un jet de aer mai umed și spre sud-estul țării. Totuși, prognozele nu mai sunt la fel de optimiste și, având în vedere faptul că acești cicloni sunt foarte instabili, rămâne de văzut dacă va aduce sau nu ploi.

Maximele urcă spre 38-39°C.

Dunărea se evaporă

Din cauza temperaturilor extreme, fluviul Dunărea a scăzut atât de mult, încât, în unele locuri, poate fi traversat la pas. Debitul la intrarea în țară este de 2.450 de metri cubi pe secundă, aproape jumătate față de normalul de 4.300 mc. Din această cauză, activitatea de transport cu feribotul este suspendată temporar la traversarea Dunării.

Fântânile au secat în Moldova

În România, Moldova este regiunea cea mai afectată de secetă. Temperaturile au fost foarte ridicate în ultimele săptâmâni, iar ploile au fost extrem de puține.

Adminstrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad anunță localităţile afectate cel mai grav de secetă: Mădârjac (din 220 de fântâni, 3 sunt secate), Frumușica (din 102 fântâni, una este secată), Bojila (din 63 de fântâni, una este secată), Ceplenița (din 73 de fântâni, 51 sunt secate), Buhalnița (din 79 de fântâni, 55 sunt secate), Poiana Mărului (33 de fântâni secate din 48) și Zlodica (din 19 fântâni, 13 sunt secate).

Prutul are un debit de 35,5 mc/s, de două ori și jumătate mai mic decât media obișnuită a lunii august. Siretul a avut la Lespezi 7,32 mc/s – față de o medie de aproape 36 mc/s!

COD PORTOCALIU de caniculă pentru mâine

Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru mâine, un COD PORTOCALIU de disconfort termic accentuat:

Cod portocaliu de caniculă, 23 august
Cod portocaliu de caniculă, 23 august

“Valul de căldură va persista pentru a unsprezecea zi consecutiv. În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în municipiul București va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 36…37 de grade, iar minimele de 20…21 de grade.”

Citește și: Tornada din Ardeal, cea mai letală furtună din istoria României. Mărturii sfâșietoare, imagini apocaliptice. O poveste unică, pe care v-o prezentăm în exclusivitate: “Un copil a înnebunit de groază, iar o femeie a amuţit”

Citește și: Povestea tornadei de la Făcăeni. Informații în premieră despre furtuna ucigașă care a produs rafale de vânt de peste 250 km/h. Ce le-a reproșat președintele Ion Iliescu localnicilor

Citește și: Povestea ciclonului din ‘46 care a spulberat Capitala cu rafale de 100 de km/h. Scene tragice, descoperiri macabre

Citește și:

Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!

Ultimele știri