Ciclonul mediteranean care a trecut pe la sud de România a mai răcorit un pic atmosfera. Dar canicula persistă în Banat și Crișana, unde temperaturile au trecut de 35°C .
Zilele sunt tot mai scurte, iar vara calendaristică este pe sfârșite. Cu toate acestea, canicula persistă la noi în țară și nu dă semne că se va sfârși prea curând.
Dar din această seară, un front atmosferic va lovi România. El va aduce averse de ploaie și descărcări electrice la început în Banat, Crișana și Maramureș, iar după miezul nopții, și în Transilvania.
Citește și: Cine a scufundat, de fapt, iahtul miliardarului Lynch. Ce spun meteorologii italieni
Mâine vor fi averse torențiale și descărcări electrice în nordul și centrul țării, precum și la munte. Spre seară, astfel de fenomene sunt posibile și în sud.
Vremea se va mai răcori, iar temperaturile vor fi cuprinse între 27 și 30°C, exceptând sudul țării, unde vor atinge 36-37°C.
Din păcate, frontul nu trece Carpații Orientali, astfel că Moldova pare că va rămâne “cu ochii în soare” la propriu.
Mai rău e că, de vineri, România intră sub influența unui anticiclon, iar ploile vor fi tot mai puține. Maximele ating 35-36°C în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Și în restul țării se mai încălzește, iar temperaturile trec de 30°C .
Sâmbătă va fi tot mai cald și vom avea frecvent 35-37°C, la nivelul întregii țări. Se pare că duminică, un ciclon se va forma în Marea Neagră și ar putea aduce schimbări spectaculoase. Dar despre acest subiect vom reveni în buletinele viitoare.
Cod galben de instabilitate atmosferică
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare tip COD GALBEN de instabilitate atmosferică, valabil până mâine dimineață, la ora 2:

“În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50…70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
Notă: astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în zonele montane din restul teritoriului. Începând cu a doua parte a nopții de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice și sud-vestice.”
Citește și: Povestea ciclonului din ‘46 care a spulberat Capitala cu rafale de 100 de km/h. Scene tragice, descoperiri macabre
Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!