Fenomen rar întâlnit la noi în țară: un ciclon polar coboară dispre Scandinavia și lovește România, începând din această seară.
România a trecut, deja, la un regim termic decent, cu temperaturi de sub 30°. Și, așa cum am anunțat de câteva zile, vremea va deveni instabilă și se va răci serios în jumătatea de est a țării.
Un ciclon coboară dinspre peninsula scandinavă spre România. Frontul său atmosferic aduce, din această seară, ploi în Maramureș și, local, în Crișana și Banat. Apoi se va deplasa către sud-est. După miezul nopții, aria ploilor va cuprinde Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei.
Citește și: Cele mai scăzute temperaturi din Europa. Legătura dintre vortexul arctic și răcirea bruscă a vremii
Citește și: Cele mai mari viteze ale vântului măsurate pe pământ. Recordul a fost omologat abia după 14 ani
Citește și: Povestea inundațiilor catastrofale din 1991. Peste 70 de suflete, ucise de o viitură înaltă de 7 metri
Ciclonul traversează Moldova
Spre dimineață, centrul ciclonului intră prin nordul Moldovei. Ploile cuprind cea mai mare parte a țării, exceptând sud-vestul, unde se vor semnala pe arii restrânse.
Pe parcursul zilei, centrul ciclonului coboară, prin Moldova, spre Dobrogea, iar seara intră în Marea Neagră. Astfel, după-amiază se vor semnala averse însoțite de descărcări electrice în Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea.
Temperaturile maxime vor scădea brusc, și se vor încadra între 18 și 24°. În Oltenia și în Banat, însă, se pot atinge 29-30°,
În cursul nopții de marți spre miercuri, ciclonul se îndepărtează, prin Marea Neagră, spre est.
De miercuri, vremea începe să se încălzească în sud și în vest, astfel că joi maximele se vor apropia și chiar vor depăși pragul de caniculă, de 35°.
COD GALBEN de la ANM
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip COD GALBEN, de instabilitate atmosferică, valabilă până mâine dimineață, la ora 10:
“În Maramureș, estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în Carpații Orientali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Notă: local, astfel de manifestări vor fi și în restul zonei montane. Marți (6 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-estul țării”.
Citește și: Povestea ciclonului din ‘46 care a spulberat Capitala cu rafale de 100 de km/h. Scene tragice, descoperiri macabre
Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!