Furtuni puternice au început să se dezvolte, după prânz, în zonele montane, dar și în Moldova, în nordul și estul Munteniei și în Bărăgan.
Canicula a pus stăpânire pe țară încă de la prânz, când temperaturile au urcat până la 40° la Cernavodă și 39° la Brăila (37° la București). În același timp, un aer rece a început să pătrundă în straturile superioare ale atmosferei, astfel că la munte s-au dezvoltat primele furtuni. Alte celule convective s-au ridicat spre cer prin Moldova și în nordul și estul Munteniei și au adus, deja, vijelii puternice.
Furtuni diseară, dar nu și în sud-est
După-amiază, instabilitatea atmosferică se va accentua începând din vest. În Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania se vor semnala averse de ploaie torențiale și intensificări ale vântului.
Spre seară, ploile ajung și în jumătatea de vest a Olteniei și în nordul și centrul Moldovei. Câteva averse se vor apropia și de Muntenia și sudul Moldovei, dar vor pierde din puteri odată cu venirea nopții.
Mâine, răcire bruscă
Mâine, temeperaturile scad brusc, de la 40° la 30° în sudul și sud-estul țării. Furtunile vor lovi mai ales jumătatea de sud-est a României, unde sunt posibile vijelii puternice. Averse cât de cât liniștite vor cădea, pe arii mai restrânse, și în restul țării.
Vineri, maximele urcă spre 35° în jumătatea de sud, dar rămân sub pragul caniculei în celelalte regiuni. Tot în jumătatea de sud a țării vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, mai ales după-amiază.
Cod Galben de furtuni de la ANM
Administrația Națională de Meteorologie a emis un COD GALBEN instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până mâine dimineață, la ora 2:
“În intervalul menționat, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.”
COD GALBEN de inundații
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi dimineaţa pe râuri din 16 judeţe.
“În intervalul 17 iulie, ora 13:00 – 18 iulie, ora 10:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Cricovul Sărat – bazin superior, Ghighiu – bazin superior, Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele: Brașov, Covasna, Buzău, Prahova.”
Pe litoral, averse trecătoare
Pe litoral, vremea rămâne caldă, chiar caniculară, dar va deveni instabilă. Mâine și poimâine, sunt posibil averse trecătoare, însoțite de descărcări electrice. Temperatura apei mării rămâne foarte ridicată.
Iată temperaturile din aer și din apă în câteva stațiuni pentru zilele următoare:
Mamaia: 36-37° (în aer) / 27° (în apă)
Costinești: 32-35° (în aer) / 27° (în apă)
Constanța: 33-34° (în aer) / 27° (în apă)
Vama Veche: 33-35° (în aer) / 27° (în apă)
Neptun: 32-34° (în aer) / 27° (în apă)
Eforie: 32-35° (în aer) / 27° (în apă)
Doi Mai: 32-35° (în aer) / 27° (în apă)
Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!