Povestea tornadei de la Făcăeni. Informații în premieră despre furtuna ucigașă care a produs rafale de vânt de peste 250 km/h - Meteomania
Categorii
Povești meteo

Povestea tornadei de la Făcăeni. Informații în premieră despre furtuna ucigașă care a produs rafale de vânt de peste 250 km/h

E una dintre acele după-amiezi dogoritoare de vară, în care parcă auzi cum crapă pământul de atâta secetă. Razele soarelui cad pieziș peste casele din sat, ca niște săgeți ucigașe, afundând preajma într-o tăcere silhastră.

12 august 2002. Este una dintre acele după-amiezi dogoritoare de vară, în care parcă auzi cum crapă pământul de atâta secetă. Razele soarelui cad pieziș peste casele din sat, ca niște săgeți ucigașe, afundând preajma într-o tăcere silhastră. Dunărea curge și ea la fel de leneșă, iar dacă nu ai ști că trece la o aruncătură de băț, tu, trecătorule, nici n-ai putea să-ți dai seama că bătrânul fluviu te pândește dintre plauri. Pentru că Făcăeni este plasat lângă brațul Borcea.

Cuprins:

Din când în când, câte o căruță sparge liniștea abisală în care s-a prăbușit natura. Alteori, câte o pală de vânt ridică o perdea transparentă de praf, apoi se stinge pe cine știe ce uliță uitată de lume. Bărăganul pare că și-a pierdut toare puterile și își așteaptă, resemnat, sentința.

Marea câmpie privește de la distanță zbuciumul naturii, căci în mai toată România băteau, la acea oră, vânturi puternice și cădeau ploi torențiale. În noaptea precedentă, un front atmosferic rece pătrunsese dinspre nord-vest, “atacând” Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania. Iar peste zi, masa de aer cu origini polare pusese stăpânire peste Transilvania, Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei, scăzând temperaturile până spre 20 de grade.

În sud-est, radiația solară încinsese atmosfera, opintindu-se contra valului de aer rece și umed. Doar că socoteala frontului atmosferic a fost mai bună, el primind forțe proaspete dinspre sud.

Ora 18: Furtuna se formează în Bulgaria

Ora 18. O furtună se dezvoltă rapid în Bulgaria, la nord de munții Balcani, distrugând aproximativ 15 case dintr-un sătuc din apropiere. Celula este împinsă de un jet de aer rece spre nord, nord-est, și se intensifică la fiecare kilometru parcurs. Ea se hrănește cu “combustibil” din încinsa câmpie a Dunării, iar la impactul dintre cele două mase de aer cu proprietăți atât de diferite, izbucnesc vânturi extrem de puternice.

Citește și: Tornada din Ardeal, cea mai letală furtună din istoria României. Mărturii sfâșietoare, imagini apocaliptice. O poveste unică, pe care v-o prezentăm în exclusivitate: “Un copil a înnebunit de groază, iar o femeie a amuţit”

Citește și: Povestea furtunii din ‘46 care a lovit Capitala cu rafale de 100 de km/h. Scene tragice, descoperiri macabre

Citește și: Ce este, cum se formează și cum se măsoară o tornadă

Ora 19. Furtuna traversează Dunărea și intră în România. Stația meteorologică Silistra, din județul Călărași, aflată cam la 80 de km sud de Făcăeni, înregistrează o viteză a vântului de aproape 90 km/h! În stratul de aer cuprins între 0 și 6 km de deasupra solului, forfecarea (mișcărea ascendentă și descendentă extrem de violentă din interiorul norului) a crescut până la 130 km/h!

Ora 19.15: “Monstrul” lovește orașul Fetești

Radarul Institutului Național de Meteorologie detectează un complex de furtuni (foto jos).

Tornadă Făcăeni, imagine radar, reflectivitatea furtunii
Tornadă Făcăeni, imagine radar, reflectivitatea furtunii

“Monstrul” lovește orașul Fetești la ora 19 și 15 minute. Mai mulți arbori sunt puși la pământ și un “fir” de grindină lovește regiunea. Un autobuz militar, în care se aflau șapte cadre de la UM 01912 Bărăganu (unitate de aviație), este răsturnat pe șosea de o rafală de vînt și apoi izbit de un copac. Șoferul mașinii, Neculai Avădanei (45 de ani), moare pe loc. 10 militari sunt răniți. Accidentul s-a produs chiar la intrarea în Fetești.

Ora 19.30: Furtuna se năpustește peste Făcăeni

Ora 19.30. Furtuna se năpustește peste Făcăeni, o comună cu 8.000 de locuitori din județul Ialomița. Un localnic este luat pe sus și aruncat sute de metri. Trăiește ca prin minune. Pereții caselor încep să crape. Cerul se rotește amenințător și o ploaie cu noroi începe să cadă violent. Avem, deja, o tornadă în toată regula!

  • Zeci de case au fost distruse de tornadă, la Făcăeni
    Zeci de case au fost distruse de tornadă, la Făcăeni

O femeie de 25 de ani și unul dintre copiii ei, o fetiță în vîrstă de un an, sunt prinși sub peretele casei. Sorica Petre se afla în una dintre cele trei camere ale locuinței, împreună cu cei trei copii ai ei. În casă se mai aflau părinții tinerei, iar în curte, fratele acesteia. Lovită de vîrtej, casa se dărâmă, iar unul dintre ziduri se prăbușește peste femeie și copil, care mor pe loc.

Zeci de case dispar, pur și simplu, în “ochiul” tornadei

Ciobanul Toma Clinciu este în pădure, cu oile. O salcie se rupe și cade peste bătrân, care provocându-i multiple fracturi. Un alt bărbat, Dobre Ene, în vîrstă de 54 de ani, este lovit de un copac și suferă o fractură de coloană.

Conform radarului, norii Cumulonimbus au, la această oră, 14 km înălțime! Peste 90 de stâlpi de electricitate sunt puși la pământ, zeci de case dispar, pur și simplu, în “ochiul” tornadei. Câteva secunde mai târziu, pădurea de plopi de pe malul brațului Borcea este distrusă în totalitate.

Tornada iese din Făcăeni după aproximativ 5 minute și se disipează. Dar furtuna continuă și pornește spre nord-est, spre Republica Moldova. După 10 minute, ea se intensifică, ajungând la un diametru de 40 km, devenind mai organizată și puternică. Celula își continua parcursul încă 150 de km și își găsește “sfârșitul” în Ucraina.

Concluzia: tornadă de gradul F3, vânt de 252 – 330 km/h

Toată comunitatea meteorologică (inclusiv cea internațională) este, pur și simplu, stupefiată. Din păcate, doar din datele radar nu se poate stabili cât de puternică a fost tornada. Așa că se aplică altă metodă: stabilirea puterii ei în funcție de daunele și stricăciunile făcute. Iar concluzia a fost că tornada a fost una severă, de gradul F3, cu viteza vântului între 252 – 330 km/h, probabil cea mai mare viteză a vântului din istoria României!

Bilanțul tornadei de la Făcăeni este unul trist: peste 30 de case au fost afectat grav, 400 de gospodării au fost avariate, din care 14 case distruse din temelii și 20 cu structura de rezistență distrusă. Patru hectare de pădure au fost distruse, 3 persoane au decedat și alte 14 au fost grav rănite.

Președintele Ion Iliescu, declarații aberante

Clasa politică de la acea vreme găsește un prilej de campanie electorală, având în vedere că mai erau doi ani până la alegeri. Ion Iliescu, pe atunci președinte al României, pornește cu toată suita spre Făcăeni, localitatea cea mai grav afectată de tornadă. Asaltat de locuitori, fostul președinte îi dojenește, spunându-le: „Mai aveți și un alt necaz în comuna aceasta: se bea cam mult“. El încearcă să-i consoleze pe săteni, făcând o declarative aiuritoare: „Vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă dura patru zile, precum adevăratele tornade?!“ (n.n. – durata de viață a unei tornade este de maximum 20 de minute).

Ajutoare masive de la stat

PSD, partidul de guvernământ, trimite în comună tone de alimente, materiale de construcții, dar și 1.800 de suluri de hîrtie igienică, 2.000 de cravate, șosete și batiste, mufe TV și 300 de kilograme de lenjerie de corp.

40 de copii din Făcăeni, însoțiți de alți 40 din Harghita, sunt trimiși într-o vacanță de o săptămână în Ungaria, cheltuielile de cazare și masă fiind suportate în întregime de Guvernul maghiar. Alături de ei, în hotelul de pe malul lacului Balaton, sunt cazați și alți copii din Germania, Austria și Cehia, țări afectate de inundațiile masive de atunci. Pentru a nu se face vreo discriminare, încă 150 de copii din Făcăeni beneficiază, la rândul lor, de o vacanță gratuită în tabăra de pe malul lacului Amara.

Primarul din Făcăeni s-a operat din banii sinistraților

În 2002, primarul comunei Făcăeni era Mihai Nicu, din partea PSD. La câteva săptămâni de la dezastru, acesta primește, cu votul unanim al consilierilor locali, 40 de milioane de lei, din fondul de ajutoare, ca să se opereze la București. El susține că tornada l-a îmbolnăvit de inimă și că la 18 zile de la calamitate a făcut infarct, așa că s-a considerat, ca victimă colaterală, îndreptățit să folosească banii.

Cel puțin 185 de tornade au lovit România

Deși sunt foarte rare, alte tornade au lovit România de-alungul timpului. Dr. Bogdan Antonescu, ercetător științific III la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, director al European Severe Storms Laboratory și absolvent al Universității din Manchester, a extras date importante privind incideța acetor fenomene în România din Bazele Europene de Fenomene Severe.

Se pare că, din 1683 și până în 2019, circa 185 de astfel de furtuni extreme au lovit țara noastră. Majoritatea tornadelor raportate au fost F0 sau F1 (pagube ușoare și moderate). Trei dintre ele au fost, însă, mai puternice. În anul 1866, o tornadă de puterea F2 s-a produs la București, provocând daune moderate și decesul a două persoane.

În anul 1912, la 13 mai, în localitatea Brațcu, din județul Covasna, s-a consemnat o tornado F3, soldată cu 17 morți și 150 de răniți. Aici, însă, este posibil să se fi făcut o confuzie. Nu a fost vorba de Brețcu (Beretzk), ci de Breaza (Berezke), județul Mureș.

Și, în sfârșit, tornada din 2022 de la Făcăeni, în care trei oameni au fost uciși.

Sursa foto: Tornada din 2002 Facaeni

Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!

23 de răspunsuri la “Povestea tornadei de la Făcăeni. Informații în premieră despre furtuna ucigașă care a produs rafale de vânt de peste 250 km/h”