Iunie 2024, cel mai cald iunie din toate timpurile! - Meteomania
Categorii
Vremea în lume

Iunie 2024, cel mai cald iunie din toate timpurile!

Iunie 2024 a fost cel mai cald iunie din toate timpurile, a declarat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice din UE. Seria de temperaturi excepționale continuă, iar oamenii de știință apreziază că 2024 va fi cel mai cald din istorie.

Iunie 2024 a fost cel mai cald iunie din toate timpurile, a declarat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice din UE. Seria de temperaturi excepționale continuă, iar oamenii de știință apreciază că 2024 va fi cel mai cald din istorie.


Începând din iunie 2023, fiecare lună – 13 la rând – s-a clasat drept cea mai caldă de la începutul înregistrărilor meteorologice, notează Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene într-un buletin lunar.

Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de când au început măsurătorile meteorologice, după ce schimbările climatice cauzate de om și fenomenul meteorologic natural El Nino au ridicat temperaturile la maxime record în ultima perioadă.

Schimbările climatice au consecințe dezastruoase

Oamenii de știință estimeză că există o șansă de aproximativ 95% ca 2024 să depășească 2023 și să fie cel mai cald an de când au început măsurătorile globale de temperatură, adică la mijlocul anilor 1800, notează Reuters.

Schimbările climatice au declanșat deja consecințe dezastruoase în întreaga lume. Peste 1.000 de oameni au murit de căldură în timpul pelerinajului de la Mecca, din luna iunie. Alte decese cauzate de căldură au fost înregistrate în New Delhi, care a îndurat un val de căldură fără precedent, dar și printre turiștii din Grecia.

Oamenii de știință spun că El Nino este un fenomen natural care va veni și va pleca mereu. Acesta nu poate fi oprit, dar putem stopa arderea petrolului, gazului și cărbunelui.

Fenomenul El Nino

Fenomenul natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperaturile medii globale. Acest efect s-a diminuat în ultimele luni.

Emisiile de gaze cu efect de seră de la arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările nu au reușit până acum să reducă în mod colectiv aceste emisii, astfel că temperaturile au crescut constant timp de mai multe decenii.

În cele 12 luni care s-au încheiat în iunie, temperatura medie globală a fost cu 1,64 grade Celsius peste media preindustrială.

Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!