"Sahara Olteniei", în expansiune. România pierde sute de hectare de teren agricol în fiecare an - Meteomania
Categorii
Știri meteo

“Sahara Olteniei”, în expansiune. România pierde sute de hectare de teren agricol în fiecare an

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, atrage atenția asupra deșertificării sudului României: “Riscăm să îl pierdem pentru totdeauna”.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, atrage atenția asupra deșertificării sudului României: “Riscăm să îl pierdem pentru totdeauna”.

Într-un interviu acordat Digi24, ministrul mediului susține că “sudul României va fi deșertificat complet, în 50 de ani, dacă nu întreprindem măsurile necesare”. În opinia lui, schimbările climatice și poluarea au dus la pierderea resurselor de apă dulce a României.

În 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei

“Dacă nu facem ceva, în 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei, care pentru unii pare o bucurie la prima vedere. Ea, însă, vine la pachet cu foarte multe neajunsuri, pentru că o climă aridă înseamnă pierderi masive pentru agricultură, înseamnă disconfort termic, înseamnă oameni care vor avea de suferit”, a spus Fechet pentru Digi24.

Viteza cu care se extinde deșertificarea este incredibilă: pierdem 1000 de hectare în fiecare an!

“Asta e viteza cu care se extinde deșertul, după cum îl numim noi, Sahara Olteniei, din sudul României. Este ca o molimă care se extinde. Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara”, a mai declarat ministrul.

Sahara Olteniei

Conform wikipedia, Sahara Olteniei este o zonă de aproximativ 800 km² (sau 6% din județul Dolj), ce se întinde de la orașul Calafat până la Dăbuleni, afectată foarte puternic de deșertificare, fiind aproape un deșert. Cauza principală a deșertificării este defrișarea perdelelor de păduri, ce opreau întinderea deșertului. Dacă în 1970 pădurile acopereau 12% din suprafața județului, în prezent ocupă doar 7%. Dăbuleni este singurul loc din Europa unde există un muzeu al deșertului.

Bani europeni

Irigațiile pot părea o soluție foarte simplă și eficientă pentru stoparea fenomenului. Cu toate acestea, nisipurile nu mai pot fi stabilizate atât de ușor. Purtate de vânt, ele “mănâncă” alte și alte suprafețe. Singura șansă este împădurirea terenurilor.

România primește, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, peste 425.000.000 de euro, pentru lucrări de înființare de păduri și de reîmpădurire.

Ultimele știri

Urmărim împreună evoluția vremii în timp real pe situl METEOMANIA!