Un puternic ciclon mediteranean, aflat la nord-vest de România, a adus, încă de dimineață, instabilitate atmosferică în vestul României. Frontul său atmosferic se deplasează către est, iar la ora 14.00 trecuse de jumătatea de vest a Transilvaniei.
La ora 14.00, se semnalau averse torențiale, însoțite de descărcări electrice în Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei și, izolat, prin Oltenia.
Temperaturile atinseseră pragul de caniculă, 35 de grade, la București-Filaret, Alexandria, Turnu Măgurele și Zimnicea. De altfel, atmosfera este irespirabilă în cea mai mare parte a Munteniei și în Bărăgan. În schimb, în nordul și centrul țării vremea s-a răcorit, iar temperaturile erau cuprinse între 20 și 25 de grade.
După-amiază și la noapte, furtuni puternice
În următoarele ore, frontul atmosferic aferent ciclonului va traversa, practic, România de la vest la est. Se pare că, după-amiază, el va trece Carpații Orientali și se va intensifica deasupra Moldovei, unde va aduce ploi abundente.
Spre miezul nopții, ploi torențiale și chiar vijelii sunt așteptate în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea.
Citește și: Care este cea mai ploioasă lună a anului în România
Până atunci, temperaturile vor continua să crească în Muntenia și Bărăgan, până spre 37 de grade. În restul țării, ele vor fi suportabile, ba chiar ușor sub norma perioadei în nordul și în centrul țării.
România, “îmbrăcată” în portocaliu de meteorologi
Pentru ziua de astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis două CODURI PORTOCALII, unul de furtuni, altul de caniculă.
Cel de instabilitate atmosferică este valabil până la ora 23.00: “În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp”.
Administrația Națională de Meteorologie a emis și un COD PORTOCALIU de caniculă, valabil până mâine dimineața: “În intervalul menționat în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”
La mijlocul săptămânii, un ciclon va traversa România
Marți, 11 iunie, un front atmosferic va răcori atmosfera în vestul, centrul și nordul țării. Aici, maximele scad sub 30 de grade, și vor fi cuprinse, în genreal, între 24 și 28 de grade. Tot aici vom avea averse torențiale, descărcări electrice și vijelii.
În același timp, sudul și sud-estul vor fi măcinate de căldură, cu temperaturi de 32-25 de grade.
În schimb, miercuri, un ciclon mediteranean va intra intra direct prin vestul României și va aduce furtuni puternice, dar și o răcire accentuată. Este de așteptat ca maximele zilei să fie de 17-18 grade în vestul și nordul țării și de 30-32 în sud.
(Iată, mai jos, harta meteo în timp real pentru România. Aceasta poate fi găsită și pe prima pagina a sitului Meteomania)