Care este cea mai ploioasă lună a anului în România - Meteomania
Categorii
Știri meteo

Care este cea mai ploioasă lună a anului în România

E început de iunie, iar vara pare mai înverșunată ca niciodată să îmbrățișeze preajma și să-și între, pe deplin, în drepturi. În multe zone din țară, temperaturile au sărit binișor de 30 de grade. Iar când pământul începe să-și crape obrajii din cauza sărutului perfid al soarelui, o aversă de ploaie devine o necesitate.

E început de iunie, iar vara pare mai înverșunată ca niciodată să îmbrățișeze preajma și să-și intre, pe deplin, în drepturi. În multe zone din țară, temperaturile au sărit binișor de 30 de grade. Iar când pământul începe să-și crape obrajii din cauza sărutului perfid al soarelui, o aversă de ploaie devine o necesitate.

Căci verile românești sunt sufocante, sunt uscate și necruțătoare, iar temperaturile ating frecvent 40 de grade. Cu toate acestea, există două luni pe an când natura își face plinul din punct de vedere al rezervelor de apă: mai și iunie.
Statistic, luna iunie este cea mai ploioasă lună din an, în România. Arhivele Administrației Naționale de Meteorologie confirmă, an de an, acest lucru. Rareori, luna noiembrie preia “coroana”.
Pe de altă parte, luna iunie este considerată și luna extremelor. Și mai clar este faptul că dacă n-am avea atâta ploaie în această perioadă, rezervele de apă ar fi atât de reduse încât e greu de crezut că România ar mai putea produce, peste vară, grâu sau porumb spre exemplu.

De ce este specială luna iunie

Așadar, luna iunie un fel de rezervor de apă sau, dacă vreți, un popas la care natura se poate adăpa în voie spre a face față arșiței verii.
Dar ce este atât de deosebit din punct de vedere meteorologic în această perioadă, încât să se producă atâtea precipitații?

Conform meteorologilor, “acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecțiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed și aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente”.

Anticiclonul azoric
Anticiclonul azoric

Cu alte cuvinte, la impactul dintre aerul umed din Oceanul Atlantic și cel cald, venit din nordul Africii, stihiile naturii se dezlănțuie, iar superbii nori cumulonimbus își deschid zăgazurile, revărsând mult dorita ploaie.

Cantitățile de precipitații sunt aproape de două ori mai mari decât într-o lună obișnuită, iar media se apropie de 80 mm (80 de l/mp), în timp de în februarie și martie este de sub 30 mm (la nivelul întregii țări).

În luna iunie, în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei se acumulează între 50 și 75 mm, în timp ce în zonele deluroase, precipitațiile acumulate într-o singură lună pot fi de 100 mm! Este evident că, în această perioadă calendaristică, la munte plouă cel mai mult. În zonele înalte se pot acumula și peste 150 mm/lună, adică 150 de l/mp.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 mm, la Bâlea-Lac, în anul 2011! La Bucureşti-Băneasa, cea mai mare cantitate de precipitaţii pentru luna iunie a căzut în anul 1958: 212,2 mm.

Mediile lunare de precipitații în România
Mediile lunare de precipitații în România
Recorduri de temperatură pentru luna iunie

Pe de altă parte, în iunie putem avea incusiv valuri de caniculă. Astfel, la data de 29 iunie 1938, la stația meteo din Oravița (județul Caraș-Severin) s-a înregistrat recordul absolut al acestei luni: 42 de grade! La 20 iunie 1918, La București au fost 40,3 grade.
Cele mai călduroase luni iunie din istorie s-au înregistrat în anii 2019, 2012, 2007, 2022 și 2023.

Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este -12,0 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939.

Așadar, luna iunie este cea mai ploioasă din an, și, de ce nu, cea mai spectaculoasă din punct de vedere meteorologic. Nu ne mai rămâne decât să ne bucurăm de ea!

(Iată, mai jos, harta meteo în timp real pentru România. Aceasta poate fi găsită și pe prima pagina a sitului Meteomania)

24 de răspunsuri la “Care este cea mai ploioasă lună a anului în România”