De ce este atât de cald în Europa? - Meteomania
Categorii
Știri meteo

De ce este atât de cald în Europa?

Temperaturi extreme au lovit Europa în luna iulie. Bătrânul continent se sufocă din cauza fenomenului meteorologic El Niño, la care se adaugă emisiile de gaze cu efect de seră.

Temperaturi extreme au lovit Europa în luna iulie. Bătrânul continent se sufocă din cauza fenomenului meteorologic El Niño, la care se adaugă emisiile de gaze cu efect de seră.

Situația s-a agravat, la început, din cauza unui anticiclon numit „Cerberus”. Această zonă de înaltă presiune s-a dezvoltat în Sahara, apoi a trecut prin nordul Africii până în Marea Mediterană.

Valul de căldură a fost numit de Societatea Italiană de Meteorologie după câinele cu mai multe capete care păzește porțile “Lumii de jos” pentru a împiedica morții să plece, în mitologia greacă.

De duminică (16 iulie), un anticiclon numit „Charon”,  – luntrașul lui Hades în Infern, în mitologia greacă – a început să se deplaseze prin Europa, intensificând și mai mult problemele meteorologice ale continentului.

Cât mai durează?

Valul de căldură extrem produs de Charon este prognozat să lovească sudul Europei până la sfârşitul lunii iulie.

Dar acesta nu va fi sfârșitul problemelor meteo din Europa.

Continentul a înregistrat cea mai caldă săptămână din toate timpurile în această lună, conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Specialiștii au avertizat că există o probabilitate de 90% ca El Niño să continue până la sfârșitul anului la o putere moderată sau mai mare.

Ce este El Niño?

Acest fenomen meteorologic global are loc atunci când apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât de obicei. Acest lucru ar putea aduce un nou record de temperatură medie anuală, făcând ca valurile de căldură și furtunile să devină mai puternice.