Ce faci când te prinde furtuna afară? Sfaturi importante pentru siguranța ta - Meteomania
Categorii
Dicționar meteorologic Știri meteo

Ce faci când te prinde furtuna afară? Sfaturi importante pentru siguranța ta

A început sezonul convectiv! Furtunile sunt însoțite de descărcări electrice frecvente, iar vijeliile se pot forma aproape instantaneu. Pentru că astfel de fenomene pot fi mortale, am strâns o serie de sfaturi privind siguranța fizică în astfel de circumstanțe.

A început sezonul convectiv! Furtunile sunt însoțite de descărcări electrice frecvente și ploi torențiale, iar vijeliile se pot forma aproape instantaneu. Pentru că astfel de fenomene pot fi mortale, am strâns o serie de sfaturi privind siguranța fizică în astfel de circumstanțe.

Vezi aici hărțile satelitare în timp real!

Descarcă GRATIS aplicația METEOMANIA pentru Android

Atunci când cerul se înnorează, iar din depărtare încep să se audă tunete, cei aflați în natură trebuie să stea departe de copacii înalți, pentru că sunt șanse să izbucnească furtuna.

Atenție la fulgere!

Unul dintre cele mai periculoase fenomene este fulgerul. De aceea, sfatul nostru este să nu te întinzi și să nu atingi pământul cu mâinile. Când situația tinde să devină periculoasă, cea mai bună poziție de protecție este să te ghemuiești, cu corpul lipit strâns de picioare, cu capul în jos și genunchii apăsați de piept.

Ce faci dacă ești pe bicicletă

Sfatul specialiștilor este, desigur, să te dai jos imediat de pe bicicletă. Să nu uită că obiectele metalice atrag trăznetele. Stai departe de liniile electrice de înaltă tensiune! Stai departe de structuri metalice, garduri, balustrade și alte garduri metalice.

Pericolul aparatelor din casă

Dacă ești acasă sau la serviciu, trebuie să deconectezi televizorul, cablul de la antena externă, computerul și alte aparate electrice de la rețea. Închide ușile și ferestrele. Stai departe de fântâni, de ușile de la balcon și de ferestre!

Ce faci dacă ești în mașină

Dacă ești în mașină în timpul furtunii, ar fi bine să scoți antena acesteia. Dacă fulgerele lovesc în timpul mersului, cauciucurile pot să se spargă. De aceea trebuie verificate periodic.

În cazul în care o persoană simte furnicături în părți ale corpului ca urmare a tensiunii electrice, ar trebui să se întindă imediat pe pământ.

Experții reamintesc cât de important este paratrăsnetul. Instalația de protecție împotriva trăsnetului a fiecărei clădiri trebuie verificată periodic.

Pericolul vijeliilor

Vânturile puternice sunt un fenomen comun în timpul unei furtuni. Atunci când o masă de aer deosebit de rece intră pe o suprafață foarte caldă, pericol este uriaș.

Primul sfat este să urmărești buletinele meteorologice în caz de vânt neobișnuit de puternic. Nu sta în aer liber perioade lungi de timp, deoarece există riscul de a fi lovit de resturi și obiecte din clădiri.

În concluzie:

– În cazul unei furtuni, evită să vorbești la telefon, să stai pe balcon, pe acoperișurile clădirilor înalte sau lângă fereastră.

– Chiar și navigarea pe internet este periculoasă!

– Nu face baie și nu sta lângă prize și obiecte de călcat, în aer liber sau în casă.

– Atenție la grindină, vânturi puternice și fulgere!

– Fulgerul poate lovi la o distanță de 30 km!

– Fulgerul are puterea de a ucide locuitorii dintr-un întreg bloc de apartamente!

Alte sfaturi:

  • Într-o furtună, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te ascunzi în interior, unde probabilitatea de fulger este foarte mică.
  • Pentru orice eventualitate, deconectează toate aparatele posibile de la prize precum si antenele de la televizor.
  • Nu atinge obiecte metalice – fulgerul este atras de metal.
  • Stai departe de ferestre, mai ales dacă sunt din aluminiu.
  • În caz de fulger, evită contactul cu telefoanele mobile.

Dacă furtuna te prinde afară:

  • Nu sta lângă copaci singuratici.
  • Nu sta lângă clădiri înalte, turnuri, monumente etc.
  • Dacă înoți, ieși imediat din apă – apa este un bun conductor de electricitate.
  • Ține la cel puțin 20 de metri distanță de toate obiectele metalice – bijuterii metalice late, undițe.
  • Nu deschide umbrela, din cauza numeroaselor detalii metalice de pe ea.
  • Fii extrem de atent dacă te afli în apropierea liniilor electrice, cablurilor aeriene, căilor ferate, spațiilor.
  • Stai departe de animalele domestice mari – cai, vaci, boi. Este mai probabil să fie loviți de fulger decât oamenii. Dacă ești în mașină, stai în ea, închide geamurile, dar înainte de asta nu uita să scoți antena mașinii. Deși mașina este din metal, dacă o lovește fulgerul, electricitatea va curge în jurul metalului, dar și în jurul corpului tău și va ajunge la pământ.

Util:

Folosiți aplicația de Anroid Meteomania sau situl meteomania.ro pentru a vedea propagarea furtunilor și a descărcărilor electrice în timp real.

Vezi aici hărțile satelitare în timp real!

Descarcă GRATIS aplicația METEOMANIA pentru Android

5 răspunsuri la “Ce faci când te prinde furtuna afară? Sfaturi importante pentru siguranța ta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *